What is DNS?

Telkens wanneer u op het web aan het surfen bent, een e-mail bericht naar uw collega of kennis stuurt maakt u gebruik van het DNS systeem. DNS staat voor Domain Name System, een veel gehoorde term op het internet. Alle op het internet aangesloten computers hebben een eigen identiteit, een IP nummer. Dat ziet er als volgt uit: 217.170.1.195. Wanneer u dit IP nummer (IP staat voor Internet Protocol) intikt in uw browser krijgt u de website van Networking4all B.V. te zien.

Nu is het natuurlijk erg moeilijk om deze lange nummers te onthouden. Daarom is het Domain Name System uitgevonden. Kort gezegd vertaalt het DNS domeinnamen naar IP nummers. Bijvoorbeeld www.hilvy.com wordt 284.175.1.190. Dit maakt het gemakkelijk om het adres van een server te onthouden en u dus snel terug kunt naar uw veelgebruikte zoekmachine of de krant die u dagelijks online leest.

Meer informatie over de werking van DNS vindt u hier:
http://computer.howstuffworks.com/dns.htm

http://www.networking4all.com/nw4all/images/fade_bg.jpg'); color: #555555; font-size: 11px; background-position: 50% 100%; background-repeat: repeat no-repeat;" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 1px solid rgb(204, 204, 204); color: rgb(85, 85, 85); font-size: 11px; background-image: url(http://www.networking4all.com/nw4all/images/fade_bg.jpg); background-position: 50% 100%; background-repeat: repeat-x;">

Record Naam Omschrijving
A Host Address Een A record is het meest gebruikte DNS record. Het verwijst een domeinnaam naar een IPv4 adres. Een A record kan alleen naar een IP adres verwijzen.
AAAA IPv6 Address Een AAAA record is hetzelfde al een A record, maar dan voor IPv6 IP adressen.
CNAME Alias Een CNAME is een alias (snelkoppeling). Het verwijst een client naar een ander record voor een antwoord. CNAMES zijn niet veplicht om te gebruiken in de DNS van een domeinnaam. CNAME records kunnen alleen naar een andere hostname verwezen worden en niet naar een IP adres.
MX Mail Exchange Een MX record wordt gebruikt om aan te geven wat de ontvangende SMTP mailserver voor een domeinnaam is. Het wordt gebruikt door andere mailserver om te kijken waar de mail voor een domeinnaam bezorgd moet worden.
NS Nameserver Nameserver records defineren de gemachtigde nameservers voor een domeinnaam. Omdat het niet verplicht is dat elke domeinnaam zijn eigen nameservers heeft kan een NS record worden gebruikt om clients to verwijzen naar de gemachtigde nameservers voor deze domeinnaam.  Er moet een NS record aanwezig zijn voor elke gemachtigde nameserver voor de domeinnaam.
SOA Start of Authority Het SOA record bevat caching eigenschappen voor een domeinnaam. Er is maar een SOA record per domeinnaam. (het kan echter wel opnieuw worden gespecificeerd bij een subdomeinnaam).  SOA records geven onderandere aan hoe secondary nameservers functioneren als de primary nameserver niet bereikbaar is en hoevaak de DNS gegevens opnieuw moeten worden ingelezen.  Veel van de eigenschappen in een SOA record zijn nu verouderd omdat berichten van de primary DNS server meestal beter werken bij communicatie veranderingen.
SRV Service Record SRV records worden gebruikt voor het adverteren van services die worden gedraaid op de domeinnaam. Het bevat de prioriteit, gewicht, port en hostnaam van de service.
TXT Text Text records worden gebruikt om de functionaliteit van het huidige DNS systeem uit tebreiden zonder nieuwe type records te hoeven creeren. Een nieuw systeem dat hier gebruik van maakt heet "Sender Policy Framework" (SPF) welke gebruik maakt van  TXT records te controleren of de afzenden toestemming verleend voor het verzenden van e-mail met deze identiteit.